The term mozzarella evokes, in the common imagination, something stringy, exquisite and milky white in colour. In reality the term "mozzarella" derives from the verb 'mozzare', which consists in cutting thepastaspun manually with index finger and thumb.
The word 'mozzarella' is considered by food lawinternationala generic term (such as pizza, pasta, etc.), used throughout the world for products without any connection to historical, cultural or artisanal traditions.
The brand ofbuffalo mozzarellabellDOPit made it possible to raise awareness of the original product, its territory and above all its unmistakable flavour. Above all, it allowed the consumer to distinguish non-certified mozzarella fromBuffalo Mozzarella from Campaniawhich is subject to many controls, from the breeding of the buffalo to the sale to the consumer. In fact, only dairies that pass the demanding certification process can obtain the PDO mark; subsequently these companies are constantly monitored through analyzes to guarantee compliance with the specifications and high quality standards of the product put on the market.
DOP Campania buffalo mozzarella
There DOP Campania buffalo mozzarellait is the only mozzarella on the market to have obtained European DOP recognition. The production specification provides exclusively for fresh whole buffalo milk from farms in the DOP area. It takes approximately 4 liters of buffalo milk to obtain 1 kg of Mozzarella di Bufala Campana.
How to store DOP buffalo mozzarella from Campania
It is advisable to consume buffalo mozzarella from Campania on the same day of purchase. Alternatively, store it in a cool environment (10° ÷ 15°C), always immersed in its preserving liquid. If put in the fridge, you need to take it out well in advance to consume it at room temperature and enjoy all its flavour.
How to recognize DOP buffalo mozzarella from Campania
On the market
There DOP Campania buffalo mozzarellait is such only if the product is packaged bearing the trademarks of the Protection Consortium, the DOP and the denomination 'Mozzarella di Bufala Campana', in addition to the legal indications.
At the table
Checking the porcelain white colour, the smooth surface, the elastic consistency initially, then more melting, while when cut there is a release of whitish serosity with the scent of lactic ferments, the flavor is strong but delicate.
DOP buffalo mozzarella from Campania: area of origin
There DOP Campania buffalo mozzarellaIt has Central-Southern Italy as its area of origin. In particular: Campania (provinces of Caserta, Salerno, Naples and Benevento); Lazio (provinces of Latina, Frosinone and Rome); province of Foggia (Puglia); municipality of Venafro (Molise). The provinces of Caserta and Salerno represent approximately 90% of the DOP certified production. In the PDO area there are 3 National Parks (Circeo, Cilento and Gargano) and 10 Regional Parks.
The mozzarella di bufala campana è il più importante marchio Dop del centro-sud Italia. Nel 2018 sono stati prodotti poco più di 49 milioni kg di Mozzarella di Bufala Campana (+5,1 % sul 2017). Nel 2017 l’export è stato il 32%, principalmente in Francia, Germania, Gran Bretagna, Stati Uniti, Svizzera, Spagna.
How many calories for DOP Campania buffalo mozzarella: from nutritional information
There DOP Campania buffalo mozzarellaè particolarmente nutriente, 288 kcal/100 g., per la presenza di 17 g. di proteine, 24 g. di grassi, soprattutto acidi grassi insaturi ed acidi grassi a corta catena, facilmente trasportati nel sangue piuttosto che conservati nei depositi adiposi; il colesterolo non supera i 50/60 mg., inferiore a carne e uova e molto sotto il limite max dell’Organizzazione Mondiale della Sanità = 300 mg/giorno. Pochissimo il lattosio, inferiore a 0,4 g.
The history of DOP buffalo mozzarella from Campania
Se la presenza del bufalo in Italia risale a prima dell’anno mille, i primi documenti storici sulla mozzarella testimoniano come nel XII secolo i Monaci del monastero di San Lorenzo in Capua, erano soliti offrire un formaggio denominato mozza o provatura, accompagnato da un pezzo di pane, ai pellegrini, che si recavano in processione.
The consortium for the protection of DOP Campania buffalo mozzarella
Il Consorzio di tutela della Mozzarella di bufala campana DOP è stato costituito nel 1981. Ha reso possibile l’ottenimento e la registrazione della denominazione di origine. Rappresenta l’unico organismo riconosciuto dal Ministero delle Politiche Agricole Alimentari Forestali e del Turismo per la tutela, vigilanza, valorizzazione e promozione Mozzarella di Bufala Campana DOP.
Ha sede presso le Regie Cavallerizze del Palazzo Reale di Caserta, grazie ad un accordo di collaborazione – per la prima volta in Italia – tra i Beni culturali e le eccellenze agroalimentari. La sede del Consorzio all’interno della Reggia di Caserta rappresenta un “ritorno” alle origini; furono infatti i Borbone che svilupparono il primo caseificio sperimentale ed un allevamento di bufale con registro di stalla, dove ad ogni animale veniva dato un nome, che ricordava i personaggi di corte.