“Frittole” or pork cracklings have a long tradition in various regions of Italy. Thererecipewhich follows refers to the preparation of "frittole" according to the tradition ofLucanian cuisine. The main ingredient is pork lard which is melted in a large saucepan.
Portions:10 portions
Ingredients
- 2 kg. lard fresh
- dust sweet Lucanian
- water lukewarm
- salt
- fennel wild
instructions
- Cut the lard into chunks.
- Add the chunks to a large pan with a little warm water to prevent the fat from sticking
- Add a little salt and cook.
- Stir the fat periodically to help it melt.
- When the cracklings are ready they become darker and browner.
- Drain the cracklings in a colander and leave to cool.
- The grease, while still warm, should be stored in a glass jar in the fridge or in a place with a constant, cool temperature. The grease has taken the name of suet (in the south) or lard.
- Add some salt to the still hot cracklings. The Lucanian recipe requires that the "frittole" must be seasoned not only with salt, but also with a little wild fennel and some sweet pepper "powder" which is very common in the region.
Notes
The cracklings are also used as an ingredient in focaccia.
Ho provato questa ricetta con qualche piccola variazione e il risultato è stato eccezionale.
Sono felice che la ricetta ti sia piaciuta e che tu abbia potuto apportare delle variazioni personali con successo!
Una ricetta della tradizione. Grazie per averla ricordata.
Grazie per il tuo commento! Siamo felici che la ricetta della tradizione ti sia piaciuta. Continua a seguirci per altre deliziose ricette e tradizioni culinarie!
Un grande classico.
Grazie per il commento! Sì, davvero un grande classico che ha resistito alla prova del tempo. Qual è il tuo classico preferito?
Una scoperta deliziosa
Grazie per il tuo commento positivo!