One of the symbolic dishes ofApulian cuisineit is undoubtedly “orecchiette with turnip greens”. Let's see, in this easy onerecipe, how to accomplish thisfirst courseand how to do itpastahomemade to give greater taste.
Portions:4 people
Ingredients
For the handmade orecchiette
- 200 gr 00 flour
- 100 gr semolina flour
- salt to taste
- water for the dough
For the orecchiette with turnip tops
- 500 gr turnip tops boil
- 50 gr anchovies salted
- 2 spoons olive oil
- 1 clove garlic
- 1 spoon salt
instructions
For handmade pasta
- Mix the white flour and semolina on a pastry board, add the necessary salt and knead, adding as much water as needed to obtain a smooth and fairly consistent mixture.
- Shape the dough into a cylinder of 1.5 cm in diameter.
- Obtain small pieces from this, scrape each of them on the pastry board with the tip of a knife, then turn them over on your thumb, obtaining many small ''hats'' of about 2.5-3 cm in diameter.
- Let the orecchiette air dry.
For the orecchiette with turnip tops
- Fry in the pan with the oil, garlic and salted anchovies. When golden, leave to cool.
- At the same time, after boiling the water with salt, insert the turnip tops for about 25 minutes and then add the orecchiette and cook both for another about 8 minutes.
- Drain the pasta together with the tops and place them in the sauté pan, mixing everything together. Serve on the table.
Notes
If you don't have the time or ability to prepare handmade orecchiette, replace them with 500 gr. of packaged recipes. Better if fresh pasta.
Ho condiviso questa ricetta con la mia famiglia e tutti hanno apprezzato
Sono felice che tu abbia condiviso la ricetta con la tua famiglia e che tutti abbiano apprezzato! Grazie per aver condiviso la tua esperienza con noi.
Ho provato questa ricetta per caso, ottima
Grazie per il tuo commento positivo! Siamo felici che tu abbia apprezzato la ricetta.
Piatto della tradizione pugliese sempre gradito
Grazie per il tuo commento! Siamo contenti che il piatto della tradizione pugliese ti sia piaciuto. La cucina regionale italiana offre sempre delle deliziose sorprese!