VerdeGustoVerdeGustoVerdeGusto
Notification
Font resizerAa
  • Tasteful places
    • Restaurants
      • Restaurants in Milan
      • Restaurants in Rome
      • Restaurants in Bologna
    • pizzerias
      • Pizzerias in Milan
      • Pizzerias in Naples
      • Pizzerias in Florence
      • Takeaway and Delivery
    • cellars
    • wine bars
  • Where to eat and drink
    • Milan
    • Rome
    • Naples
    • Florence
    • Bologna
    • Veneto
    • Piedmont
    • South Tyrol
  • Taste Experiences
    • Taste itineraries
    • Creative Recipes
    • Gastronomic curiosities
    • Street Food
    • Typical products
    • FoodNews
    • Nutrition & Wellbeing
    • Events
  • Verdegusto Stories
  • Recipes
  • Typical products
  • Buying guide
    • The best products
    • Food guide: Properties and benefits
    • Knowledge and Flavors
    • How to do
Search
Responsible director Anna Bruno
Read: Enjoy Prepotto: the new frontier of the wine tourism among the sweet hills
Share
VerdeGustoVerdeGusto
Font resizerAa
  • Nutrition & Wellbeing
  • Tasteful places
  • Gastronomic curiosities
  • Taste itineraries
  • Typical products
  • Creative Recipes
  • Knowledge and Flavors
  • Street Food
  • Kitchen Buying Guide
  • How to do
  • Stories
  • Events
  • FoodNews
Search
  • Tasteful places
    • Restaurants
    • pizzerias
    • cellars
    • wine bars
  • Where to eat and drink
    • Milan
    • Rome
    • Naples
    • Florence
    • Bologna
    • Veneto
    • Piedmont
    • South Tyrol
  • Taste Experiences
    • Taste itineraries
    • Creative Recipes
    • Gastronomic curiosities
    • Street Food
    • Typical products
    • FoodNews
    • Nutrition & Wellbeing
    • Events
  • Verdegusto Stories
  • Recipes
  • Typical products
  • Buying guide
    • The best products
    • Food guide: Properties and benefits
    • Knowledge and Flavors
    • How to do
Over 100,000 followers follow Anna Bruno and FullTravel every day for travel and food tips. On VerdeGusto, you'll also find ideas, recipes, and news from the world of food. Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and TikTok.
Verdegusto ™ is a supplement of FullTravel®, a head recorded at the Potenza court n. 371 of 27/11/2007 | Roc 38090 | © Verdegusto ™ is a FullPress ™ AGENCY SRL brand - P.iva and Cod.Fisc. 01334450762 | The material of the site is covered by copyright. All rights are reserved
VerdeGusto > Enjoy Prepotto: the new frontier of the wine tourism among the sweet hills
Taste itineraries

Enjoy Prepotto: the new frontier of the wine tourism among the sweet hills

In Prepotto, in the province of Udine, 13 local companies network to bring new life to their territory, offering an integrated range of tourist services.


Raffaele Lopardo
From Raffaele Lopardo
Pubblicato il: 28 Novembre 2022
Taste itineraries
No comment
Ultimo Aggiornamento: 28 Novembre 2022
Share
5 min read

SHARE

The dedicated portal includes guided tastings, restaurants and b & b, naturalistic excursions, e-bike trips, border cooking courses and yoga lessons in the cellar.

13 reality, 1 only portal
Il nuovo portale Enjoy preparing è il risultato dell’unione spontanea fra 13 realtà tra cantine vitivinicole, agriturismi e b&b, che insieme hanno deciso di unire le proprie forze per portare nuova linfa al territorio di Prepotto. L’offerta del portale comprende un ricco ventaglio di attività ed esperienze turistiche per tutto l’anno, organizzato in 6 diverse categorie: degustazioni e visite in cantina, escursioni guidate, corsi di cucina, gite in e-bike, corsi di yoga e meditazione, eventi culturali.

“Our mission is to offer people an authentic and distinctive welcome, enhancing a single border place whose history contaminates all its elements: nature, culture, cuisine. A place where rhythms slow down and nature invites to embrace a more sincere lifestyle, "he explainsCaterina Cossioof Agriturismo Scribano, among the promoters of the project. “The idea was born from the desire to collect and combine all the opportunities offered by this special territory and our companies, creating a single market place through which it is possible to freely plan a weekend or even just an afternoon of leisure in the name of relaxation , taste and fun, "he addsRiccardo Caliariby Spolert Winery.

A small corner of paradise, immersed in the hills
Circondato da fiumi, monti e boschi rigogliosi, Prepotto è un piccolo comune in provincia di Udine, collocato nell’estremo nord-est d’Italia, che confina per 15 km con la Slovenia. Situato a 6 chilometri da Cividale e 25 da Udine, questo comune di frontiera è una meta naturalistica molto frequentata da appassionati escursionisti e cicloturisti di tutta Europa. Qui infatti si intersecano ben tre cammini internazionali che attraversano il Friuli-Venezia Giulia (il Cammino Celeste, l’Alpe Adria Trail e la Via Alpina), a 600 metri di altezza sorge Castelmonte, uno dei santuari mariani più antichi del nord-est d’Italia, e tra le dessertsJudrium hills flowed, a border river that separates Italy from Slovenia and whose valley offers a natural show in constant evolution thanks to the richness of its flora and fauna.

Enjoy preparing, territory
Enjoy preparing, territory

The home of the Schioppettino of Prepotto e Cialla
Territorio votato alla coltivazione della vite sin dai tempi antichi, Prepotto ha come fiore all’occhiello lo Schioppettino di Prepotto e di Cialla, nato proprio nella valle dello Judrio e prodotto esclusivamente in quest’area. Lo Schioppettino di Prepotto e Cialla è uno dei vitigni autoctoni rossi di maggiore prestigio del Friuli-Venezia Giulia ed è una varietà peculiare della sottozona omonima nella DOC Friuli Colli Orientali. I terreni costituiti da marne eoceniche (la ponca) e i microclimi creati dalle valli e dalle colline caratterizzano il vino che vi si produce, rendendolo realmente unico. “La produzione dello Schioppettino è legata indissolubilmente alla tradizione di questo luogo”, spiega Cossio.  “Non solo perché quasi tutte le aziende vitivinicole locali lo producono da decenni, ma anche perché è il vino che per eccellenza si sposa bene con i piatti tipici della nostra cucina di confine, caratterizzata da influenze e contaminazioni derivanti soprattutto dalla tradizione gastronomica friulana, da quella slava e da quella austroungarica”.

The network of Enjoy Prepotto companies
Ad oggi composto da 13 realtà del territorio, ENJOY PREPOTTO guarda al futuro e mira a espandere la sua rete. “Siamo il risultato di un movimento spontaneo e le nostre porte sono aperte a qualsiasi attività in grado di arricchire l’offerta servizi del portale”, conclude Caliari. Le attuali aziende facenti parte dell’iniziativa sono: Tinello di San Urbano, Scribano, L’Osteria di… Delizie e Curiosità, Vigna Lenuzza, Orlando e Didoné, Ronchi di Cialla, Spolert Winery, Vigna Petrussa, Vigna Traverso, Pitticco, Grillo Iole, Vie d’Alt e la guida naturalistica Renzo Ferluga. L’elenco aggiornato è consultabile e disponibile su www.enjoyprepotto.it. Sul portale sono inoltre già disponibili gli eventi in programma per i primi mesi del 2023. Per maggiori informazioni, scrivere a info@enjoyprepotto.it.

Share this article
Facebook Email Print
Share
Previous Article Rivington Restaurant Rivington Milan, the first restaurant inspired by the Big Apple
Next article Cassifica Luxury 2023 of 50 top Italy, podium Best 50 gourmet seats in Italy
No comment

Leave a commentCancel reply

Your email address will not be published. The mandatory fields are marked*

Recipe Score




Ideas and news in your email

Digital Food, the book by Anna Bruno, director of Verdegusto.it

Digital Food, Anna Bruno's book

You might also be interested

Cibo giapponese
Taste itineraries

I 20 migliori cibi del Giappone (da provare)

20 Giugno 2023
Dairy in a farm - Photo Pretty Hotels by Robert Kittel
Taste itinerariesStories

Masi of South Tyrol with dairy, guaranteed red rooster

May 1, 2020
City of Pergola
Taste itineraries

Itinerary among the truffles of the Marche

October 6, 2020
Narrating Village, Langhe
Taste itineraries

Narrative village: refined hospitality in the heart of the Langhe

June 16, 2021

VerdeGusto is a culinary travel experience that tells the story of the territory through food, places and people. It offers authentic recipes, selects flavours to discover and guides those who love true gastronomy.


Responsible director Anna Bruno

Corporate

  • About Us
  • Drafting
  • Disclaimer & Privacy
  • Contacts
  • subscribe to the newsletter
  • Food travel experience

Stay in touch

  • RSS Feed
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Google News

Network Magazine

  • FullTravel, travel magazine
  • Fullsong, shows of shows and TV
  • Fullpress, technologies and business
  • Verdegusto, Food Travel Experience
  • GoBasilicata Experience
  • FullTel.it, online store
  • Enotria DMC, esperienze enogastronomiche e turismo del gusto in Basilicata e Sud Italia
Over 100,000 followers follow Anna Bruno and FullTravel every day for travel and food tips. On VerdeGusto, you'll also find ideas, recipes, and news from the world of food. Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and TikTok.
VerdeGusto™ is a supplement to FullTravel®, a publication registered at the Court of Potenza n. 371 of 27/11/2007 | ROC 38090 | ©VerdeGusto™ is a trademark of FullPress™ Agency Srl - VAT and Tax Code 01334450762 | The material on this site is protected by copyright. All rights reserved.
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

  • Italian
  • English