GreenTasteGreenTasteGreenTaste
Notification
Font ResizerAa
  • Places of taste
    • Restaurants
      • Restaurants in Milan
      • Restaurants in Rome
      • Restaurants in Bologna
    • Pizzerias
      • Pizzerias in Milan
      • Pizzerias in Naples
      • Pizzerias in Florence
      • Takeaway and Delivery
    • Cellars
    • Wine shops
  • Where to eat and drink
    • Milan
    • Rome
    • Naples
    • Florence
    • Bologna
    • Veneto
    • Piedmont
    • South Tyrol
  • Taste Experiences
    • Taste itineraries
    • Creative Recipes
    • Gastronomic curiosities
    • Street Food
    • Typical Products
    • FoodNews
    • Diet
    • Events
  • Verdegusto Stories
  • Recipes
  • Typical Products
  • Buying Guide
    • The Best Products
    • Food Guide: Properties and Benefits
    • Knowledge and Flavors
    • How to do
Near
Responsible Director Anna Bruno
Laws: Lucanian fritters or pork cracklings
Share
GreenTasteGreenTaste
Font ResizerAa
  • Diet
  • Places of taste
  • Gastronomic curiosities
  • Taste itineraries
  • Typical Products
  • Creative Recipes
  • Knowledge and Flavors
  • Street Food
  • Kitchen Buying Guide
  • How to do
  • Stories
  • Events
  • FoodNews
Near
  • Places of taste
    • Restaurants
    • Pizzerias
    • Cellars
    • Wine shops
  • Where to eat and drink
    • Milan
    • Rome
    • Naples
    • Florence
    • Bologna
    • Veneto
    • Piedmont
    • South Tyrol
  • Taste Experiences
    • Taste itineraries
    • Creative Recipes
    • Gastronomic curiosities
    • Street Food
    • Typical Products
    • FoodNews
    • Diet
    • Events
  • Verdegusto Stories
  • Recipes
  • Typical Products
  • Buying Guide
    • The Best Products
    • Food Guide: Properties and Benefits
    • Knowledge and Flavors
    • How to do
Over 100,000 followers follow Anna Bruno and FullTravel every day for travel and food tips. On VerdeGusto, you'll also find ideas, recipes, and news from the world of food. Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and TikTok.
VerdeGusto™ is a supplement of FullTravel®, a registered newspaper at the Court of Potenza n. 371 of 27/11/2007 | ROC 38090 | ©VerdeGusto™ is a trademark of FullPress™ Agency Srl - P.Iva and Cod.Fisc. 01334450762 | The material on the site is covered by copyright. All rights reserved
GreenTaste > Recipes > Single dish > Lucanian fritters or pork cracklings

Lucanian fritters or pork cracklings

Le “frittole” o ciccioli di maiale hanno una lunga tradizione in diverse regioni d’Italia. La ricetta che segue si riferisce alla preparazione delle “frittole alla lucana”. L’ingrediente principe è il lardo di maiale che viene fatto sciogliere in un pentolone. 


GreenTaste
From GreenTaste
Published on: April 15, 2021
8 comments
Last Updated: June 1, 2024
Share
2 min read
Frittole or cracklings
Bring Flow rate: Single dish | Ingredients Ingredients: meat | Cooking Cooking: Traditional cooking | Kitchen Kitchen: Italian cuisine , Lucanian cuisine | Difficulty Difficulty: Easy | Menu Menu: winter |
Recipes meat
Marinated chicken
How to Marinate Chicken
Pumpkin pancakes with turkey breast, chestnuts and radicchio
Pumpkin pancakes with turkey breast, rosemary chestnuts, sour cream and sautéed radicchio
Fettuccine with goat kidneys
Fettuccine with goat kidneys
Fusilli with salami and ricotta Irpinia style
Fusilli with salami and ricotta Irpinia style
Scampi beetroot and bagna cauda - Photo Silvia Masoero
Scampi, beetroot and bagna cauda

SHARE
Go to the recipe Print recipe

Le “frittole” o ciccioli di maiale hanno una lunga tradizione in diverse regioni d’Italia. La recipe che segue si riferisce alla preparazione delle “frittole” secondo la tradizione della Lucanian cuisine. L’ingrediente principe è il lardo di maiale che viene fatto sciogliere in un pentolone.

Frittole or cracklings

Frittole lucane o ciccioli

Le "frittole di maiale" confermano il famoso detto che del maiale non si butta niente. Sono il frutto del lardo trattato sul fuoco. 
votes: 5 (8)
Print recipe Rate the recipe
Preparation: 1 minute minute
Cooking: 50 minutes minutes
Total time: 51 minutes minutes
Flow rate: Side
Kitchen: Lucanian cuisine, Italian
Servings: 10 portions

Ingredients

  • 2 kg. lardo fresh
  • polvere dolce lucana
  • waterfall tiepida
  • salt
  • finocchiettto selvatico

Instructions

  • Tagliare a tocchetti il lardo.
  • Aggiungere i tocchetti in una pentola ampia con un po' di acqua tiepida per non fare attaccare il grasso
    frittole-lardo
  • Aggiungere un po' di sale e portare alla cottura.
    frittole-mescolamento
  • Mescolare il grasso periodicamente in modo da aiutarlo a sciogliersi.
    frittole-cottura
  • Quando i ciccioli sono pronti diventano più scuri e rosolati.
    frittole-pronte
  • Scolare i ciccioli in uno scolapasta e lasciare raffreddare.
    frittole-scolate
  • L'unto, ancora tiepido, va conservato in un barattolo di vetro da riporre in frigo o in un luogo a temperatura costante e fresca. L'unto ha preso il nome di sugna (a sud) o di strutto.
    frittole-unto
  • Aggiungere ai ciccioli ancora caldi del sale. La ricetta lucana prevede che le "frittole" debbano essere condite, oltre che con il sale, anche con un po' di finocchietto selvatico e della "polvere" di peperoni dolci molto diffusa in regione.
    Frittole or cracklings

Notes

I ciccioli sono usati anche come ingrediente della focaccia.

Galleria fotografica delle frittole alla lucana

frittole-lardo
frittole-lardo
frittole-mescolamento
frittole-mescolamento
frittole-cottura
frittole-cottura
frittole-pronte
frittole-pronte
frittole-unto
frittole-unto
frittole-scolate
frittole-scolate
Frittole
Frittole
Frittole
Frittole
Frittole or cracklings
Frittole o ciccioli
Frittole or cracklings
Frittole o ciccioli
Share this article
Facebook E-mail Print
Share
Previous Article Makowiec © Alina Zienowicz (WIKIMEDIA) Makowiec, a typical Polish dessert
Next Article Neapolitan-style stewed eel Neapolitan-style stewed eel
8 comments
  • Marta Sanna ha detto:
    May 31, 2023 at 11:48 PM

    5 stars


    Ho provato questa ricetta con qualche piccola variazione e il risultato è stato eccezionale.
    Answers
    • Anna Bruno ha detto:
      10 Giugno 2024 alle 12:04

      5 stars


      Sono felice che la ricetta ti sia piaciuta e che tu abbia potuto apportare delle variazioni personali con successo!
      Answers
  • Matteo Mancini ha detto:
    23 Febbraio 2024 alle 15:54

    5 stars


    Una ricetta della tradizione. Grazie per averla ricordata.
    Answers
    • Anna Bruno ha detto:
      3 Giugno 2024 alle 09:30

      5 stars


      Grazie per il tuo commento! Siamo felici che la ricetta della tradizione ti sia piaciuta. Continua a seguirci per altre deliziose ricette e tradizioni culinarie!
      Answers
  • Elisabetta Porqueddu ha detto:
    May 9, 2024 at 2:45 PM

    5 stars


    Un grande classico.
    Answers
    • Anna Bruno ha detto:
      10 Giugno 2024 alle 12:04

      5 stars


      Grazie per il commento! Sì, davvero un grande classico che ha resistito alla prova del tempo. Qual è il tuo classico preferito?
      Answers
  • Federica Santini ha detto:
    May 9, 2024, at 3:57 PM

    5 stars


    Una scoperta deliziosa
    Answers
    • Anna Bruno ha detto:
      3 Giugno 2024 alle 16:30

      5 stars


      Grazie per il tuo commento positivo!
      Answers
5 out of 8 votes

Leave a comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Score




Ideas and news in your email

Digital Food, the book by Anna Bruno, director of VerdeGusto.it

Digital Food, the book by Anna Bruno

You may also be interested in

Bucatini with clams

Bucatini with clams

March 29, 2021
Rags of Viareggio

Viareggio Cenci with Orange and Vin Santo Scent

February 3, 2018
Suspiros de Moya of Fuerteventura

Suspiros de Moya of Fuerteventura

February 19, 2024
Spaghetti alla chitarra with nettles

Spaghetti alla chitarra with nettles

March 28, 2021

VerdeGusto is a culinary travel experience that tells the story of the territory through food, places and people. It offers authentic recipes, selects flavours to discover and guides those who love true gastronomy.


Responsible Director Anna Bruno

Corporate

  • About Us
  • Editorial Staff
  • Disclaimer
  • Contacts
  • Subscribe to the Newsletter
  • Food travel experience

Stay in touch

  • RSS Feeds
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Google News

Network Magazine

  • FullTravel, travel magazine
  • FullSong, entertainment and TV magazine
  • FullPress, technologies and business
  • VerdeGusto, food travel experience
  • GoBasilicata Experience
  • FullTel.it, online store
  • Enotria DMC, esperienze enogastronomiche e turismo del gusto in Basilicata e Sud Italia
Over 100,000 followers follow Anna Bruno and FullTravel every day for travel and food tips. On VerdeGusto, you'll also find ideas, recipes, and news from the world of food. Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and TikTok.
VerdeGusto™ is a supplement to FullTravel®, a publication registered at the Court of Potenza n. 371 of 27/11/2007 | ROC 38090 | ©VerdeGusto™ is a trademark of FullPress™ Agency Srl - VAT and Tax Code 01334450762 | The material on this site is protected by copyright. All rights reserved.
ad banner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

  • Italian
  • English
  • German

Rate this recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.